Stedets Historie - Hou Kirkeruin:


Stedet har efter min mening en helt særlig atmosfære... og jeg kan godt forstå hvorfor man har valgt at bygge en kirke netop her... (og måske som et helligt sted for gudedyrkelse før kirkens... hvem ved).


Vi ved at denne Hou Kirke var etableret som et romersk kirkebygning af Benediktiner (nonne) klosteret "Norræ Closter" (kendt som Glenstrup Kloster) - et kloster dedikeret Jomfru Maria og bygget ca år 1100. Der var 6 kirker der tilhørte dette kloster og i øvrigt ejet/skænket af storbonden Svend Bo og hans kone Inger Thott. Vi ved også at kirken blev overtaget af Birgittiner Klostret i Mariager i 1445. Vi ved at forskellige granitsten med indgraveringer blev taget fra denne Hou Kirke og brugt i Mariager Kirke. Med de kraftige sten som stadig udgør fundamentsresterne på stedet og de førnævnte granitsten mv så det taler for at det på et eller andet tidspunkt (også) har været en stenkirkebygning - måske har den set ud som den man har bygget i fuld størrelse på Hjerl Hede. Man kan nok antage at de øvrige sten har fundet deres vej ud i nabolaget til forskellige sikkert udemærkede formål.


Området omkring kirkeruinen har uden tvivl været gravpladser og det forlyder (som man siger) at der skal forefindes henvisning til begravelser frem til ca 1460. Det er jo mere end 550 år siden, men een gang et gravplads - altid en gravplads og et sted som må behandles med respekt.


I øvrigt interessant hvordan jord er det eneste medie som renser al "sygdom" og omdanner til nyt liv.


Stedet er nu lavet med en speciel indhegning som gør at det er let for offentlig adgang. Et sted for stilhed.